неделя, 5 февруари 2017 г.

С чие име на устните ще умрете ?


The Master speaks...

Ако не се освободим от това его, ако не изживеем трансцеденталното, онова, което е отвъд времето, пространството и сетивата, ако не го изживеем това, ние нищо нямаме. А ако го изживеем това, ще разберем, че не, че нямаме нищо, а че ни няма. Но това е друга тема.
Ако не изживеем това, нямаме нищо. „В този живот нищо не е ценно - Казва Руми - освен тази древна Любов.” Тази древна любов, която е трансцедентална, която е отвъд времето. Само това е нещо ценно. Няма нищо ценно в този живот. Всеки момент може да дойде смъртта и какво имаме, нищо! Ако не изживеем това, какво имаме, кои сме? Какво от туй, че имам власт или съм някоя важна личност?
Без това трансцедентално нещо, нищо нямаме. Нищо няма в този живот!

Един човек имал магазин. Животът му се въртял около магазина паричките, семейството... накрая дошло времето да умира. Дошли браманите  и почнали: Рама, Рама Рама, палят инсенс около него....
Било се събрало цялото семейство да се молят, той също повтарял Рама, Рама, Рама – за да умре с името на Рама на уста. В този момент в стаята влязъл най-младият син, който трябвало да бъде в магазина. Умиращият го видял и викнал:
– А, ама кой е в магазина-а-а-а...?
 И така умрял не с името на Рама на уста, а с магазина.

                                                 ***
Защото целия живот посветил на магазина, не може с името на Рама да умре. С чие име ще умрете на устните? Или нищо няма да кажете, когато умирате? Ще хванете леглото да го носите оттатък?
За всеки един от нас е смъртта. Във всичко друго можете да не бъдете сигурни. Може да има Бог, може да няма Бог, може да има Любов, може да няма Любов. Раждането не можете да го отречете, проявявате. Смъртта не можете да я отречете, защото ще дойде. Може да я отречем, но тя ще дойде. Може да казваме: не, не, не искам, не искам, но тя ще дойде...

Само раждането и смъртта. Бог, Любов, Самадхи, не знам какво си, просветление, това са все приказки, интелектуални занимации за безделници. Не са реалност. Любовта трябва да стане реалност, наистина да я изживеем тази Любов. Любовта, която е по-силна от смъртта. 

Кану

Няма коментари:

Публикуване на коментар