събота, 25 февруари 2017 г.

Брахмачария


Във Вашата книга „Лесни стъпки към йога”, Вие говорите за важността на Brahmacharya. Аз си идвам уморен след ден на тежка работа; грях ли е да погледна жена си, която ми доставя удоволствие? Brahmacharya помага ли ми да избегна старостта? 
Сексуалният акт е необходим за възобновяването на живота. Всички човешки умствени сили не му дават шанс да избегне свързаният с времето процес на раждане, живот, остаряване и смърт. За продължаването на видовете, мъжът и жената им е дадено тази творческа сила; затова сексът е една необходимост. 

ОТГОВОР: Вие разглеждате темата от съвършено погрешен ъгъл. Предварителното условие на теорията Ви е погрешно. Безсмъртието не принадлежи на физическото тяло. Веднъж роден, човек трябва да умре, т.е. да се отдели от физическото тяло. Това състояние, в което Вие свободно се наслаждавате на непрекъснатостта на живота, без да навлизате в цикъл на раждане и смърт е безсмъртието. Докато не се идентифицирате с Космическата Същност, която надминава всички ограничения на време и пространство, Вие не можете да се насладите на безсмъртие. За да се идентифицирате и осъществите Безсмъртната Вътрешна Същност, Вие трябва да консервирате и запазите всяка капка енергия в себе си! Има само една енергия у нас, която ни дава възможност да извършваме различни функции в различни форми. Така както очаквате дълъг живот от машините, които използвате, като ги поддържате в добро състояние и им давате минимално количество работа, без да им давате възможност да ръждясат или да се похабят, така трябва да поддържате това тяло в добро състояние и да поддържате дълголетието му, като консервирате вътрешната енергия. Без тялото, как ще изследвате по-висшите нива? 
Моля Ви, прегледайте моя превод на Шримад Багавад Гита. Практикувайте вид отказване, предписано от нея. Това не означава да се откажете от семейния живот. Вие трябва да живеете в света и да се учите от света, без да ставате част от света. Вашето задължение е да поддържате семейството, но да не се привързвате към него. Тогава само ще притежавате тази чистота на ума, която ще ви даде възможност да прогресирате по пътя Ви към достигане на траен мир, радост и блаженство. 
Достатъчно с вашите погрешни идеи. Събудете се и разберете вашата истинска, вечна природа. Съзрете вашата истинска, безсмъртна, всепроникваща Вътрешна Същност и почивайте в нея, като пиете нектара на безсмъртието. Следвайте инструкциите ми. Вие ще бъдете с изцяло променена самоличност с вътрешна духовна сила. Притежавайте вяра и искреност. Успехът е Ваш. Вие сте Това (Tat Tvam Asi). 




Няма коментари:

Публикуване на коментар