четвъртък, 29 декември 2016 г.

OM Namah Shivaya


OM Namah Shivaya

Шива - "носещият щастие".  Съгласно Хиндуизма има три лица на Бога, които управляват Творението. Брама – съзидателното начало на Вселената, Вишну – който удържа Вселената в проявление и Шива - върховната реалност, името на висшата същност. Тримата  образуват божествената триада - Тримурти. Той е Бог - Творец и Бог на Времето и с това и на разрушенито. Бог на плодородието и в същото време аскет, живеещ високо в Хималаите на връх Кайлаш.
Смята се, че в качеството си на Натарадж,"Цар на танца" Шива регулира световния мир. Когато се умори да танцува, той спира и тогава във вселената настъпва хаос. Така след всеки период на съзидание, настъпва разрушение.
Разрушаващият аспект на Шива е всъщност изключително интензивна вибрация на любов, която не унищожава нищо, но разрушава всичко, състоящо се от по-низши вибрации – алчност, жестокост, егоизъм.
Веднъж Шива се явил на 10 000 мъдреци - риши, за да му се поклонят. В отговор обаче, те го проклели и му изпратили свиреп тигър. Шива с ноктите си одрал кожата му и си направил от нея препаска. Ришите му изпратили змия, но той я сложил около врата си като огърлица. Ришите сътворили злобно джудже и го въоръжили с тояга, но Шива стъпил на гърба на джуджето и започнал да танцува. И ришите се хвърлили в нозете му.
Съзидателната сила на Бог Шива е въплътена в неговия основен символ - Шива лингам.
Шива често е изобразяван четирирък и триок. Трето око е окото на вътрешното виждане, на вътрешното зрение.
Шива е баща на слоноподобния Бог Ганеша и на войнствения Бог Сканда.
Шива язди на своя бик - Нандин.

*****
OM NAMAH SHIVAYA

В смислов превод от санскрит Om Namah Shivaya означава “Аз се покорявам на Бога, търсейки в Него убежище” или „Прекланям се пред Шива“.
Om Namah Shivaya е защитна мантра. Според ведическата представа повторението на мантрата предизвиква в човека аспекта на Шива и ако през него премине енергията на Шива, то той би оцелял, защото в него вече има от тази енергия.
„Om Namah Shivaya е много силна мантра. Казано е за тази мантра, че ако вибрира постоянно в сърцето, замества молитвите, медитацията, практикуването на йога. За да прилагате тази мантра нямате нужда от ритуали или церемонии, нито от специално време или място. Тази мантра е свободна от всякакви ограничения. Тя може да се прилага от всеки – млад или стар, богат или беден, без значение от обществено положение – тя пречиства.“


OM NAMAH SHIVAYA

Превод от руски - Мокша 


2 коментара: