понеделник, 12 декември 2016 г.

Правилната молитва



Правилната молитва, ако има такава, то тя винаги е тази, която извира от сърцето, която в самата си същност е простота и чистосърдечност и изразява любовта на човека към Бог. Правилната молитва не може да е набор от думи, научени в определена последователност, повтаряни механично. Може би за някои дори правилната молитва изобщо не съдържа думи... Във всеки случай молитвата е изключително интимен акт. И за всеки тя е такава, какъвто е той самият.Чух тази история...

Живели на един остров трима старци. Островътт бил безлюден и те били единствените му обитатели. Живели си те задружно и всичко поделяли помежду си по братски Всеки ден се молели с една и съща молитва на Бог, като казвали:

Вие сте трима и ние сме трима – помагайте ни…

И Бог чувал молитвата им и им помагал.

Дочули свещенството за тези трима старци на острова и решили, че някой трябва да иде да ги научи как да се молят. Зер не може да ги оставят да се молят както им дойде, а те живеят съвсем сами и надали някой е ходил там да ги научи. И така един ден един от свещениците се качил на една лодка и заплавал на към самотния остров с мисия да научи старците как да се молят.

Когато пристигнал на острова старците го посрещнали приятелски, нагостили го и му предложили да си почине в тяхната колиба, но свещеникът бил с мисия и нямал време да губи. Той попитал загрижено.

- Сегаааа братя, да ви питам, вие казвате ли ежедневно молитвите си?

- Да, разбира се – дружно портвърдили старците кимайки с глава.

- И как се молите на Бога – покажете ми с каква молитва се обръщате към Него?

- Молитвата ни е тази – Ние сме трима и Вие сте трима – помагайте ни.

- И таз добра, де се е чуло и видяло да някой да се моли по такъв начин.

Старците загрижено се спогледали, а после отвърнали

– Ами ние така знаем – друга молитва не знаем.

- Но вашата молитва е погрешна, не може да се молите така. Трябва да ви науча как да се молите.

- Добре – съгласили се старците – научи ни. Ще се молим с правилната молитва, кажи ни каква е тя.

- Попът щастлив, че не се налага да ги уговаря, започнал да изрежда думите на дълга молитва. Когато завършил, той доволно казал – ето така трябва. Запомнихте ли?

- Запомнихме, запомнихме, закимали старците и се спогледали помежду си. Всичко запомнихме.

- Е добре, щом сте запомнили, тогава вече така ще се молите, защото Бог не чува други молитви освен тези, които сам Той повелява. Айде останете си със здраве.

- Свещеникът се качил на лодката си и заплавал обратно, пълен със задоволство от това, че е свършил богоугодно дело, научил е трима невежи нещастника как да се молят на Бога и с това е заслужил Божията похвала. Докато плавала лодката, свещеникът дочул шум, обърнал се и видял тримата да бягат по водата и да викат

- Хей, чакай. Спри!! Забравихме молитвата. Кажи ни я пак…

Свещеникът зяпнал. Почнал да се кръсти и да се моли в почуда.

- Моля ви се братя – казал той - карайте си както си знаете. Не ме слушайте мен, забравете какво ви казах. Ясно е, че вие знаете по-добре от мен как да се молите Богу….

Няма коментари:

Публикуване на коментар