вторник, 15 ноември 2016 г.

Гаятри мантра

Из лекция на Шри Чинмой




 
Ом бхур  бхува сваха
Тат савитур варениям
Бхарго девася дхимахи
Дхийо йонах прачодаят

Ние медитираме върху трансцеденталната слава на Божествения Всевишен, който е в сърцето на Земята, в живота на Небето и в душата на Рая. Нека Той да стимулира и просветли нашите умове.
Гаятри мантра е най-свещената мантра във Ведите. Тя е майката на всички мантри.  Мантра означава заклинание, магическа формула.  Мантра може да бъде една дума, сричка или няколко думи, изречение или няколко изречения. Гаятри мантра може да предложи на искрения търсач Светлината на Безкрайното, Насладата на Вечността и Животът на Безсмъртното.
Гаятри мантра има четири стъпки. Първата стъпка се състои от земя небе и рай. Втората стъпка се състои от Риг Веда, Иаур Веда, и Сама Веда.  Третата стъпка се състои от прана, апана и вяна. Четвъртата стъпка се състои от слънцето и слънчевото същество.
Търсачът трябва да медитира на Гаятри Мантра. Резултатът, който ще получи е неизмерим.
Бхур, земя;  антариксам, небе и дус, рай прави първата стъпка на Гаятри. Който осъзнае каква е значимостта на първата стъпка печели всичко, което се съдържа в тези три думи.
Rcah, Yajumsi, Samani правят втората стъпка на Гаятри. Който осъзнае втората стъпка на Гаятри знанието – море на трите Веди.
Prana, apana, и vyana трите сили на виталната сила, правят третата стъпка на Гаятри. Разбиращият тази стъпка печели всички живи същества, които съществуват във Вселената.
 Turiyam, четворният,  трансцеденталното соларно същество, което самО свети, е четвъртата стъпка.  Този, който осъзнава тези четири стъпки блести с безкрайно великолепие.
Фиността е пътят към мокша, освобождение. Но истинският търсач може да достигне целта единствено медитирайки върху Гаятри мантра. Когато човек е свободен от оковите на невежеството, той израства в божествената слава на трансцеденталната личност.
Освобождение може да бъде постигнато, трябва да бъде постигнато, докато душата на търсача е в тялото.  Да се провалиш в осъзнаването на Бог на земята е да плуваш в морето от невежество с още двама плувеца: невежо раждане и безсрамна смърт. Освобождението постига унищожаване на връзките със скръбта. Пред освобождението като буда ние трябва да обявим - „Този преходен свят е обиталище на скръбта”
Изобилните желания – нощта, която е заела сърцето на търсача, трябва да бъде изведена от ярката светлина на стремежа. Направил това търсачът достига Брахман. Той става безсмъртен. Безкрайната светлина е неговото ново име. Днес търсачът чувства, че Гаятри е неговото вдъхновение за ума, утре ще чувства, че Гаятри е неговата душевна реализация.
С вдъхновението търсачът вижда Истината.
Със стремежа търсачът осъзнава Истината.
Със осъзнаването търсачът става Истината.
Вдъхновението е мощ.
Стремежът е светлина.
Осъзнаването е живот.
Вдъхновението тича.
Стремежът лети.
Осъзнаването се потапя.
Вдъхновението е усмивката на Бог.
Стремежът е плачът на  Бог.
Реализацията е любовта на Бог.
Гаятри е вечно Божествено знание. Когато това знание се спусне в стремящото сърце на търсача, той вече не търси нищо, нито на земята, нито на небето. Той разкрива каквото е достигнал. Той проявява каквото е разкрил.
Във ведите има три най-значими думи. Сатям и ритам. Сатям е истина в нейното чисто съществуване.  Ритам е истина в нейното динамично движение. Има и още една дума – брихат, която означава необятност във форма. Това, което ние наричаме творение е проявление на непроявеното/непроявимото/...(?)
 Според нашите писания, проявлението заема мястото на анахата двани, беззвучният звук Аум.
Гаятри е посветена на Савита, Творецът. Коренът на думата савита е су, да създадеш или да загубиш по-нататък. Тази мантра е позната още като савитри мантра, савитри е енергията на Савита. Тази мантра е спусната от Вишвамитра - велик риши. Савита е уважавана нато Брахма, Вишну и Шива. Брама, Създателя със Брамани, като негова шакти, Вишну, Пазителя с неговата шакти, вайшнави, и Шива или Рудра разрушителя с неговата шакти Рудрани, периодично посещаващи Брамма. Орелът е птицата носител на Вишну. Лебедът е птицата носител на Брамма. Бикът е звярът, носител на Шива.
Гаятри мантра е божествената магнитна стрелка. Магнитната стрелка показва север, така че корабът да не изгуби посоката. Гаятри мантра винаги сочи към трансцеденталната висота на всевишния, така че търсачът да не изгуби целта.: Съществуване, Съзнание, Блаженство.

Силата на Гаятри мантра
В Индия ние повтаряме Гаятри мантра, за да постигнем Просветление.
Ом бхур бхува сваха
Тат савитур варениам
Барго девася димахи
Дийо йонах прачодаят
Ние медитираме върху трансцеденталната слава на Божествения Всевишен, който е в сърцето на Земята, в живота на небето и в душата на рая. Нека Той да стимулира и просветли нашите умове.
Гаятри е Върховна Богиня. Тя обожава Брама Вишну Шива и всички останали космически богове. Тази специална богиня живее във всяко човешко сърце във формата на лебед. Ако вие медитирате и се потопите дълбоко навътре, вие ще видите лебед, и това е богинята Гаятри. Лебедът е символ на реализацията на Бог.
Казано е, че ако вие можете да повторите Гаятри мантра максимално душевно, всичките ви грехове ще бъдат измити, всичката лоша карма от миналото ви ще бъде анулирана. Отново казано е, че ако вие можете да повтаряте мантрата десет пъти максимално душевно вие ще осъзнаете Висшия, вие ще постигнете реализация на Бог. И накрая, ако можете да я повторите седемнадесет пъти, най-душевно вие ще отидете отвъд Божествената реализация.
Нашата философия е също себенадминаване. Но в случая с Гаятри мантра, нещата които идват след реализацията на Бог според традицията са малко неочаквани.  Казва се, че ако повторите мантрата 17 пъти вие ще бъдете освободени от грях за убиване на крава или Брамин.
Тези два гряха се считат за най-лошите възможни грехове, за това тяхното анулиране се слага дори преди реализацията на Бог в реда по важност.И отново става въпрос за целия въпрос за брамините и кшатриите. Защото кшатриите са мощни а брамините се страхуват да не бъдат убити от тях. Така че те са открили таен начин да подсигурят защитата си.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар