събота, 26 ноември 2016 г.

Приказка за царя и просяка


The Master speaks...

Един цар се разхождал по улицата. Както се разхождал при него дошъл един дервиш. Застанал на пътя и царят го питал:
- Какво стоиш на пътя на царя. Махни се от пътя, ти не принадлежиш на нищо, не си никой.
Дервишът му се изсмял:
- Какъв цар си ти, ако не можеш да напълниш моята молитвена чиния със златници.
- Глупости, изсмял се царят, донесете тук злато.
Изсипал злато в чинията на дервиша, обаче златото изчезнало. Пак изсипал, пак празно, пак изсипал, пак се изпразнила. Не може да се напълни тази чиния на дервиша. Накрая царят казал:
- Ти ще ме разориш, каква е тази чиния, от какво е направено това нещо?
- Тази чиния е направена от човешките желания. Те нямат край, може да сипваш, да сипваш, те ще продължават и ще продължават....

                                                              ***
 Не може да напълниш съда, да кажеш: „готово, съдът е пълен, окей”. Всяко желание, което реализираме става минало. Вече имаме друго желание. Всяко желание, което е реализирано води друго след себе си. Не можем никога да бъдем удовлетворени чрез желанията. Така е устроена човешката природа. Трябва да осъзнаем този механизъм. Когато осъзнаем този механизъм, започва стремежът или копнежът към Божественото. И спира търсенето на удовлетворенията на желанията. Започва стремеж и копнеж към Божественото - тук и сега. В настоящия момент. Не в бъдещето.
Не може с ума да се разбере. Въпрос е на изживяване. Когато изживееш любовта и щастието в настоящето, това не е никакво желание за щастие и любов, защото това Е това. Нямаш желание за любов, защото ти СИ любовта, как любовта може да копнее за любовта? Щастието за щастието?

Щастието Е! Любовта Е! Това е всичко, не копнееш за нищо. Ако имаш щастие и любов ти може да умреш сега. Няма никакъв проблем. Няма да кажеш – не, моля ти се по-късно ме убий. Ако трябва някой да те убие сега, ще те убие. Ще кажеш: „благодаря”. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар