петък, 18 ноември 2016 г.

Настрадин ходжа и лисицата



Един човек имал магазин за плодове. Имал също лисица – много интелигентна лисица. Разбирала всичко каквото кажел човекът. Те често си говорили - човекът и лисицата. Един ден той искал да излезе и за това поръчал на лисицата:

- Стой тук на моя стол и внимавай някой да не открадне нещо от магазина. Ако видиш нещо съмнително, почваш да викаш.

Лисицата казала:

- Добре, ще гледам магазина.

Видял тази сцена Настрадин Ходжа. И си казал:

- Ооо, какви са тези работи, това е предизвикателство да открадна нещо от този магазин.

Лисицата била много будна. Настрадин Ходжа използвал суфи техника - отишъл пред магазина, лисицата гледала как се приближава внимателно. Седнал на улицата и почнал да заспива.

Лисицата се зачудила:

“Дали да се обадя на продавача, че има нещо съмнително или не. Но какво съмнително има? Този човек нищо не прави, той заспива. Какво да кажа, че има един човек, който заспива пред магазина?! Нищо не прави този човек.”

 Лисицата гледала как Настрадин Ходжа заспива. А той се преструвал, че заспива – в действителност не заспивал. В един момент, от много гледане в него, лисицата заспала. Гледала го, гледала и заспала. Когато заспала, той влязъл в магазина, взел плодове, откраднал много неща и побегнал.

 Дошъл продавачът и какво да види - много плодове ги няма, лисицата хърка, спи на стола, а в магазина много плодове липсват. Обърнал се към лисицата и я пита:

- Какво правиш, нали пазеше магазина, нали ти дадох задача? Какво стана, къде са плодовете?

- Ами – казала лисицата - гледах един човек, той не ми изглеждаше съмнителен, не правеше нищо, просто заспиваше. Падаше му главата, аз го гледах, гледах и накрая и аз съм заспала. И изобщо не усетих момента, в който и аз съм заспала. Не разбрах как заспах. Сигурно тогава е влязъл и откраднал плодовете. Не ми изглеждаше опасно, този човек заспиваше.

                                                  ***

Когато някой заспива, не ви плаши. Той заспива, вие се отпускате, мислите си - той заспива... Това влияе. Ако някой заспива - влияе, ако  някой е буден - влияе. Някой ако е събуден и вие се свържете с него, той ще ви повлияе, но по-трудно. Този, който спи ще ви повлияе по-лесно, защото той ви е по-близък по съзнание от този, който е буден.

Будният също влияе, но за да повлияе будният на заспалия, трябва заспалият да се стреми. Сънят е в една посока – посока заспиване, а будността е в друга посока – будност. За да ни влияе този, който е буден трябва да станем сензитивни, възприемчиви, за да можем да се свържем с будния. Иначе ще се свържем само със заспалия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар