петък, 28 октомври 2016 г.

Съвършеният Учител

The Master speaks...


Имало някой човек, който търсил Учител. Проучвал много книги как изглежда съвършеният Учител. Симптоми. Какво трябва да проявява, как трябва да изглежда, какво трябва да прави. Такива чудеса, такива неща. Съвършен Учител. Двайсет години търсел такъв съвършен Учител. Ходел от един на друг Учител, но нито един не удовлетворявал тези качества. Не бил доволен от никой. Той знаел как трябва да изглежда съвършеният Учител според писанията и никой от тях не изпълнявал тези изисквания. 
Търсел, търсел и след двайсет години намерил един, когото наблюдава по-дълго време. Той бил съвършен по всеки параграф. Просто не можал да повярва. Най-накрая намерил Съвършения Учител. Как ходи, как говори, съвършен във всеки един момент. Бил доволен от себе си. 

– Еййй, най-накрая... толкова време го търсих, най-накрая го намерих. Отишъл при тоя Учител и му казал:

- Може ли да стана твой ученик?

- Защо? 

- Много време търсех съвършен Учител, много пътувах, двайсет години обикалях и сега те намерих. Ти си съвършеният Учител. Може ли да стана твой ученик?

- Не може!

- Как не може, защо? 

- Е, защото на мен ми трябва съвършен ученик.

***

Само съвършеният ученик може да намери съвършения Учител. Ако не си съвършеният ученик, как ще намериш съвършения Учител? 
За това стани съвършен ученик, въпреки, че не си намерил съвършения Учител. Може би когато ти станеш истински ученик, ще започнеш да виждаш, че този Учител е съвършеният Учител. Защото промяната е в тебе. Онова, което трябва да се случи е в тебе, не е в Учителя. Това, което ти трябва да научиш, заради което си там, не е в Него - то е в тебе. 
Докато ти в Него виждаш грешки, в Него виждаш нещо, което не ти харесва и се оправдаваш, че заради това не си с Него - грешката е в тебе. Значи си паднал в някой капан на Мая, на илюзията. Спираш търсенето.  Не разбираш, че не си намерил Учителя. 
Заради себе си, не заради Него. Защото съвършеният Учител може да бъде намерен само от съвършен ученик. Когато ти станеш съвършен ученик, Учителят ще стане съвършен. Докато ти не си станал съвършен ученик, не можеш да намериш съвършения Учител. 
Докато в нас ние не сме станали съвършено отворени, предадени, изцяло отдадени на Учителя - няма съвършен Учител. Няма значение кой е Той. Може да е Христос, който и да е, няма значение. Ако ние не сме съвършени ученици, Той не е съвършен Учител за нас. 
Всъщност всички тези писания искат да кажат, че учениците не могат да познаят Учителя. Гледат Го пред тях, но не могат да Го познаят. Нещо в техните умове, нещо в тяхното съзнание, стои между тях и Учителя. Нещо им пречи да го видят. Нещо не им дава зрение да могат да погледнат, да видят чрез сърцето и ума. С ума не можеш да познаеш Учителя. За да познаеш Учителя, ти трябва да си Учител. Няма друг начин. 
За да познаеш просветления човек, трябва да си просветлен. За това не можем да познаем просветления човек, защото ние не сме просветлени. Докато ние не се просветнем, не можем да Го видим. Ще дойде пред нас, но няма да го видим. Ще видим нещо друго, ще дойде в друга форма. Не можем да Го познаем, че е Той. Скрит е от нас. С какво се крие от нас? Защо не можем да видим Божественото в Учителя?
Защото не можем да Го видим в себе си. Ако не Го изживяваме в себе си, как ще го видим  в Него. Трябва нещо вътре в нас да се случи, за да можем да видим отвън нещо. Трябва ние да имаме някакво такова изживяване, за да можем да видим Божественото. В момента, в който ние имаме изживяване на просветление, не е възможно да не познаем Учителя. Това е моят личен опит.




Няма коментари:

Публикуване на коментар