сряда, 2 декември 2015 г.

Стрелец 23.11 - 21.12


СТРЕЛЕЦ: огнен знак, подвластен на Юпитер, планета благотворна, планета на сполуките.
Уравновесен характер, философски дух.
Както Юпитер, царят на Олимп съединяваше в себе си качествата на всички богове: красота, сила, справедливост, вяра, нравственост, твърдост, вярност, тъй на планетата приписват всички тези дарове, които следователно характеризират родените под знака на СТРЕЛЕЦ.
Символът, който представлява този знак е твърде красив – един кентавър – стрелец отправя стрела към невидимото. Този кентавър веднага определя природата на СТРЕЛЕЦА – получовек, полуживотно, той е изправен пред избора между едно напреднало и едно първично същество.
И двата типа имат особен чар. Първичният неподчиняващ се тип – отхвърлящ всяка цивилизация. Развива революционните си склонности, той е фанатик, могъщ, пламенен, все едно дали действа в политиката или религията. В последния случай той търси преди всичко своята собствена правда и може да се присъедини към някоя секта. Лошите страни на характера му го правят често арогантен, нахален и скептичен. Той може да бъде насилник и борец като Кентавъра, който галопирайки тъпче земята с копитата си. Той развива някаква дейност винаги виталността му е огромна, както и бързината, с която разбира и действа. Той има успех при жените и при младите, които увлича след себе си. Тръпнещ, брутален, войнствен и воюващ СТРЕЛЕЦЪТ – Кентавър тича срещу бурите, мечтае за блясъка на завоеванията. Той е един ураган, който обича преди всичко урагана. Той е пират, сатрап, моряк, войник, той умее да маневрира срещу вятъра. Тези СТРЕЛЦИ са последните авантюристи на века, защото цивилизацията лека – полека ги укротява.
Вторият тип СТРЕЛЕЦ, онзи, който изстрелва стрела към невидимия, търси както свидетелства символът, един далечен обект. Той познава само едно правило в живота си, истината. Той е нещастен любовник на тази мъчно управляема богиня и не рядко виждаме как един еволюирал СТРЕЛЕЦ прави хиляди поразии около себе си със своите понякога неприятни търсения на истината.
При него вкусът към борбата се преобразява в любов към спорта, нуждата от шумни надбягвания се превръща в желание да пътува, а физическата буйност в духовна сила. Този СТРЕЛЕЦ – лъконосец не въстава срещу обществото, напротив той чудесно се враства в него, търпи хората и тяхната досадливост, защото има философски насочена сила и е твърде толерантен, поради незаинтересованост и безразличие спрямо всичко, което засяга живота на другите… Изобщо толкова неща идват до главата на СТРЕЛЕЦА, че той пази сили само за себе си.
Интуицията в работата му, както и в частния му живот, е твърде силна. Той има случаи на нечуван късмет. Върви по улицата и среща някого, когото търси от 20 години, изоставя важна сделка и се спасява от финансова катастрофа, решава да купи или да продаде акции и внезапно реализира големи печалби.
Поради всичко това човек не може да повлияе на един СТРЕЛЕЦ. Той знае предварително какво трябва да прави. Той умее да живее приятно, с радост и оптимизъм, владее изкуството да разговаря и да пленява приятелите си, умее да вижда и да разказва, да обяснява, но е твърде чувствителен и млъква щом престанат да се възхищават от него. Малко патетичен, той понякога се хваща на собствената си въдица. Обаче му прощават винаги, защото неговите преценки са разумни и обективни. Той умее да вземе фактите, да ги раздели един от друг и после отново да ги събере в едно цяло. Той е голям майстор на ребуси и главоблъсканици. Изпитва ужас и от досада, затова предпочита самотата пред досадни хора. Всеки знак на зодиака има собствени неизменими характерни черти и свой собствен, неподдаващ се на имитация ключ. СТРЕЛЕЦЪТ е знак на духа и това едничко предразположение го дарява с благородно вдъхновение и със средствата да отговори на всякакъв вид призиви. В този случай стрелата, която лъконосителят изпраща към небето, става символ на собственото му освобождение.
Тази нужда от бягство, от освобождение СТРЕЛЕЦЪТ – човек ще я превърне в реално действие като Жан Жемон, освен ако не я превърне в поезия, в музика, в религиозни, философски или хуманитарни изследвания. Някои СТРЕЛЦИ са пристрастени към окултизма, към свърхестествените науки. Те са мистици и обичат да бъдат в хармония с върховното същество. Те не обичат да бягат заради самото бягство, те търсят в небето допирни точки в чудесното. Те никога не тръгват просто за да тръгнат. Ако се посветят на изкуството, то е за да намерят там господа. За тях земята е твърде малка и може би настъпването на междупланетната ера ще донесе на търсещия им дух едно ненадейно решение. Тази способност да разбира Космоса засилва интелигентността и придава изключителна острота на техните възприятия.
Превъзходни преподаватели, те могат да бъдат и висши съдебни или административни служители, държавници, хора на изкуството или професионални спортисти, изследователи. Но тяхното истинско занятие, ако съществува такова е да пътуват.
СТРЕЛЕЦЪТ изпитва ужас да се установи на едно място окончателно. Той може, разбира се, да превъзмогне този страх, но неговото тайно желание е да пътува колкото може по-дълго. Като пощенските гълъби той има вродено чувство за ориентация и за придвижване в пространството. Още при първа възможност той свързва професионалната си дейност с тази нужда да се движи, в което успява винаги, защото се сдобива на път с полезни и често могъщи приятели. В живота му има нещо авантюристично и често случайните обстоятелства му помагат да успее в чужбина. Той умее да трупа в паметта си много неща. Любопитен, той се вдига на път за да види един пейзаж, един паметник. Той е археолог – любител, историк по инстинкт. Той обича красотата на всяка страна, която с уважение е посетил. Умее да разказва и може да бъде превъзходен репортер, фотограф и писател пътешественик. Всъщност той е задължен постоянно да подхранва своя дух. По-късно той много се гордее със знанията си, придобити по този път. Тъй като не понася никаква критика върху своя начин на виждане, той може да допусне грешка в разсъжденията си. СТРЕЛЕЦЪТ не може да оцени истинската стойност на парите и може да бъде страшен разсипник. Сетне някой ден той ненадейно забелязва глупостта си и става свирепо стиснат.Той обича колите, защото обича да пътува, но шофира посредствено рискува да направи катастрофа от невнимание. Всички СТРЕЛЦИ обичат безкрайно животните и къщите им са пълни с котки.
ЖЕНАТА СТРЕЛЕЦ
– мъдра И жените също както мъжете могат да бъдат, първичен тип (Кентавъра) и напредналия тип (човека). В случай, че надмощие е взел Кентавъра, жената СТРЕЛЕЦ ще бъде по дух „сбъркано момиче“, прелъстителка, жива. Тя ще обича спортовете, ездата, гимнастиката, малките бързи коли, ще желае да стане еквилибристка, да танцува и да скача. Тя се бунтува, защото е независима, дива, своенравна. Тя е жена, която успява винаги в попрището, което е избрала, защото има жив ум и твърде развит практически дух.
Другата жена – СТРЕЛЕЦ, еволюиралият тип, е по-общителна, изпълнена с очарование, не тъй лукава както първата. Също обича независимостта, но преди всичко духовната независимост и знае добре какво представлява в нейната епоха културата, семейното огнище, любовта. Във всичко, каквото прави, тя внася някаква нотка на достойнство. Нейната къща е красива, във всеки случай такава я вижда в мечтите си. Там библиотеката заема голямо място и животът и се върти около книгите, музиката и оживените приятелски разговори. Тя обича да господства и отрича всяка тирания, отрича я по свой начин, като млъква или избягва. Тя не обича да бъде мамена в чувствата си. Ако това стане отвръща със същата монета. Тя е чувствителна към любознателността и вниманието. Без това любовта губи за нея голяма част от интереса си. Тя може първа да престане да обича. В такъв случай тя няма да си даде труд да скрие реакцията си. В копнежа си към безгрижие и свобода тя търси винаги да избегне онова, което може да и навлече неприятности и скука. Крайната й чувствителност често я кара да изпада в луда радост или в пълна депресия. Нейната мечта да царува в семейното огнище, когато успее да го създаде. Тя прави тогава всички усилия да поддържа всички (около тях) като обича един интелектуален и морален климат от висока класа.
Като СТРЕЛЕЦА – мъж тя обича природата и градината. Нейният дух не е тъй авантюристичен, но тя предприема всичко с чувството, че отваря една книга с приключения, която й предстои да изживее. По същата причина тя се отегчава бързо и се уморява от еднообразието, шумоленето на ежедневието. Нейния дух не е никога изцяло отдаден на един мъж и тя пази за себе си носталгията по онова, което тя няма да изживее и което тя знае, че съществува. Жената СТРЕЛЕЦ е учителка, писателка, документалистка, професионална спортистка, художничка, тя преуспява и в изследователската кариера. Като мъжа СТРЕЛЕЦ тя обича хубавата кухня и знае да цени доброто кино. Като него и тя има смущения в здравето, дължащи се на интоксикации на нервни напрежения и увреждания, но остава хубава и привлекателна до твърде напреднала възраст.
МЪЖЪТ СТРЕЛЕЦ
дълбоко влюбчив не прави компромиси в страстта. Обикновено той не е шампион по вярност, но рядко неговите авантюри в любовта го занимават изключително и той е склонен бързо да ги ликвидира.
Понеже е много суетен и чувствителен към чуждото възхищение, той има нужда от комплименти.
Преди да се ожени или да установи трайни връзки, той е направил вече многобройни сантиментални опити.
ДРУГИТЕ ЗНАЦИ И СТРЕЛЕЦА
Представителите на този знак, които чувствуват дълбока нужда от семейни връзки, има благоприятната възможност да образува щастливи съюзи със знаците ОВЕН, ВОДОЛЕЙ, ВЕЗНИ и ЛЪВ. По-малко благоприятни поради противодействието, което могат да срещнат, са отношенията с ДЕВА, РИБИ и БЛИЗНАЦИ.
С ОВЕН – лесно се поражда симпатия или добра любов от пръв поглед. Поради темперамента си двата знака могат да се разбират твърде добре, също и да работят плодотворно. Но и от двете страни има известна тенденция към невярност. Все пак бракът между тях е понякога много сполучлив.
С ТЕЛЕЦ – може да се появи силна симпатия, но един съюз между тях често остава повърхностен.
С БЛИЗНАЦИ – един съюз между тях, макар и че ги свързват много допирни точки, ще се базира само върху физическото привличане и ще има малко шансове да съществува. Обаче взаимното сътрудничество в работата е твърде благоприятно. Тези два знака силно обичат пътуванията и разместванията.
С ЛЪВ – и за двата знака са характерни искреност, импулсивност и лоялност. Има някаква прилика както в характерите им, така и в темпераментите им, следователно съюзът между тях е много благоприятен.
С ДЕВА – макар и трудно може да се постигне щастлив съюз, помежду им съществува известно чувствено привличане. Главната пречка за семейното им щастие е различният начин, по който гледат на живота и света. Но  могат да се разбират в духовната и моралната област.
С ВЕЗНИ – много сходства. Решителният характер на тези два знака позволява да се осъществи дружно семейство. Те могат да намерят почва за разбирателство в работата.
Със СКОРПИОНА – взаимното уважение прави често връзките им щастливи. Отношенията в работата се оказват плодотворни и за двамата.
Със собствения си знак СТРЕЛЕЦЪТ може да се разбира добре както в брака, така и в работата и в приятелството. Техните отношения са по-трудни ако рождените им дати са твърде близки. Тогава физическото привличане може да се превърне в искрено приятелство.
С КОЗИРОГ – намира много допирни точки. С улегналата и сериозна натура на КОЗИРОГА може да се създаде дълбока връзка, особено ако СТРЕЛЕЦЪТ събуди  страст у него.
С ВОДОЛЕЙ – еднакво живи и активни, те имат много допирни точки и сходства както духовни, така и физични. Явни трудности могат да възникнат, ако ВОДОЛЕЯТ забележи неверността на СТРЕЛЕЦА, защото рядко успява да я превъзмогне и търпи.
С РИБИ – многобройни противоречия. Тези два знака рядко образуват трайни и щастливи съюзи, въпреки че физически силно се привличат. Различията им в разбиранията за живота са явни. Те обаче имат известно щастие с децата.
Един от хората, които през последните 30 години накараха светът да говори много за тях – Уинстън Чърчил, е типичен представител на знака СТРЕЛЕЦ. Живот, пълен с приключения, пътешествия и най-разнообразни дейности, който със своята интуиция с невероятната си воля и с необикновено умение успява да застане срещу опасностите и изненадите на една световна война и съумява да задържи кормилото. Всичко това е в голямата традиция на СТРЕЛЕЦА. Неговата природа с най-разностранни аспекти направляваше интереса му към много дейности, от живописта до литературата. Самият той разкри, че най-важните му решения и действия са били повлияни от интуицията и куража на момента. Така действуват всички СТРЕЛЦИ.
ДЕЦАТА СТРЕЛЦИ
– мечтателни и импулсивни. Още съвсем млади, малките СТРЕЛЦИ са твърде импулсивни и въобще склонни към опасните игри и приключения. Те са деца, които не обичат да седят в къщи, и затова е важно майката да бди над тях със зорко око. Всичко у тях е движение, порив.
Те са обикновено весели и щастливи. Имат борчески дух и затова често се сблъскват с околните. Но те умеят да обърнат произшествията в своя полза. Родителите им трябва да се отнасят тактично, едно погрешно насочено или пресилено обучение може да парализира живота им и да разруши положителните страни на характера им. Трябва особено да се избягват споровете и семейните кавги в тяхно присъствие, защото поради безкрайната им чувствителност и възприемчивост могат да причинят непоправимо зло.
Те обичат много природата, животните, движението. Добре е да ги насочваме към спорта и да ги учим на чужди езици, към които те имат вроден афинитет. Те обичат четенето и научните, фантастичните и историческите книги. Ако и да им липсва прилежност, те учат с голяма лекота. Често съдбата на СТРЕЛЕЦА е начертана отнапред и децата вече носят товара и.
Ако сте родители на млади СТРЕЛЦИ, увличайте ги често в големи приятелски разговори и те ще ви разкрият в атмосфера на доверие своите проблеми и мечти, които макар и още неясни, ще бъдат много показателни за вас, за да може по-добре да разберете децата си и да ги водите към най-добрия път.
Известни личности родени под знака на Стрелеца:
Рилке, Тулуз Лотрек, Жан Мермоз, Кристина Шведска, Мадам дьо Ментенон, Сюркуф, Андре Жид, Стефан Цвайг, Чърчил.


Няма коментари:

Публикуване на коментар